д-р Румен Тихолов: Чакаме Касата да ни върне над 200 хиляди лева

Целта ни е до края на годината да си набавим необходимите специалисти 

Д-р Румен Тихолов е роден в Горна Оряховица. Средното си образование завършва там, а после учи медицина в Плевен. Специализирал е вътрешни болести в София, белодробни болести във Варна. Има допълнителни квалификации по бронхология, ехографска диагностика. В Козлодуй е от 2002 година, а от края на 2011 година беше назначен за временен управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски”. С решение на общинския съвет от 18 септември тази година, след спечелен конкурс, е титуляр на поста. 

Д-р Тихолов, вече сте утвърден за управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, но он година ръководите болницата. Как ще определите силните и слабите звена в работата?
Това е многократно коментирано. Болницата като цяло функционира. Тя нямаше нужда от спасяване, имаше нужда просто от оптимизиране на дейността на отделни отделения. Това се постигна с допълнително материално стимулиране от три-четири месеца насам, като целта бе всяко отделение да достигне използваемост между 80% – 85%. На практика резултат имаше още на първия месец от въвеждането на мерките. Въпреки, че спасяване не е нужно, времената за общинските болници продължават да са тежки.

На специализирана сесия няколко месеца преди конкурса за управител се преие Стратегия за развитие на болницата. Съобразявате ли се с нея?
Да, беше направена такава стратегия, която дава насоки за развитие на болницата. Тя обаче не беше задължителна, по-скоро препоръчителна. Някои от нещата вече са направени. Ремонтираха се тоалетните на първи етаж; линейката, макар и не наша, вече е факт – централата ни отпусна линейка. При една по-добра финансова година ще си закупим собствена.

Обсъждахте и варианти за по-оптимално използване на сградния фонд?
Обсъждаме, да. И това е заложено в Стратегията за развитие. Предвижда се на първи етаж да се намират само диагностичните звена, да се обединят първо и второ вътрешно отделение, но тези промени са свързани с инвестиции, които на този етап болницата сама не може да направи. Иначе с наши средства сега в сградата бяха направени няколко текущи ремонта във връзка с течове, направихме още една болнична стая в неврологично отделение, разделихме четвърти етаж на лавка и специализирано помещение за физиотерапията, разширихме кабинетите на рентгена, ремонтирахме стаите на шофьорите, поставихме бариерата, която възпрепятства влизането с автомобили непосредствено пред входа на болницата и още няколко по-дребни ремонти в кабинети. Като дейности не са много, но като инвестиции нашият бюджет ги усети.

Като един от основните проблеми, когато се създаваше Стратегията, Вие самият посочихте липсата на специалисти, като главна причина за това е ниското заплащане. Днес каква е окомплектоваността и какви са заплатите?
Точно така. Целта е до края на годината да набавим необходимите специалисти. Няколко успяхме да привлечем. Един ортопед дойде и си тръгна заради това, че не може да му се осигури жилище. Изкара 10 дни в една болнична стая и си тръгна. От 1 октомври предстои да постъпят на работа други двама специалисти – д-р Методиев – хирург и онколог, който води със себе си операционна сестра, дългогодишна служителка във Видинската болница. В момента в болницата работят около 35 лекари, заедно със служителите на ТЕЛК. След като излезе браншовото споразумение за покачване на заплатите в сектор здравеопазване, колкото и да не ми се искаше да премахвам инструмента за допълнително материално стимулиране, се принудих да увелича заплатите на повечето служители. Колективният трудов договор обаче предвижда още едно увеличение на заплатите от 1 януари. Проблемът е, че няма никакво регламентиране за трайното финансиране на лечебните заведения.

Скоро имаше проблем с рентгеновия апарат. Решихте ли го, има ли вариант за закупуване на нова рентгенова техника?
Рентгеновият апарат е стар и постоянно има проблеми с него. Наскоро скопичният апарат създаваше някакви проблеми, но временно са отстранени. Винаги има вариант за закупуване на нова техника, стига да има финанси. На този етап не можем да мислим за това. Но 5-годишният период за последната лицензия тече, близо година вече мина, така че остават още четири. За тези четири години трябва да стане факт.

През юли върнахте лапароскопската техника, която беше предотстъпена под наем от предишното ръководство. Извършват ли се вече безкръвни операции?
Д-р Димитров и д-р Маринов, който ние ползваме като консултант, направиха една операция. Втора не сме правили, тъй като д-р Маринов замина в чужбина и прекара известно време там. Сега обаче, след като мина отпускарския сезон, ще се правят операции. Доктор Маринов ще продължава да идва като консултант, а тенденцията е нашите лекари да се върнат към работата с лапароскопския апарат.

Добре ли функционира отделението по физиотерапия, което открихте през февруари?
На 20 февруари, спомням си много добре. Отделението работи изключително добре с 10 разкрити легла. Винаги обаче е с няколко човека над капацитета си за сметка на незаети други легла в болницата. Функционира много добре. Клиничните пътеки не са скъпи, но хората получават максимално от това, което може да им бъде дадено.

Какви са основните Ви притеснения днес?
Много ще е важно какви ще бъдат новите критерии за сключване на договор със Здравната каса, които трябва да станат ясни до края на годината. Сега в момента вървят промени на стандарти във всички специалности, от които ще зависи колко специалисти ще искат за сключване на договор. Всичко очаквам. Конкретните ми притеснения са най-вече отново за реанимация. Защото идеята ми е някои отделения да покачат нивата на компетентност. А за да се сключи договор, в реанимация трябва да има четирима специалисти със специалност. В момента са двама плюс един първо ниво, което обаче не дава възможност за сключване на договор по Здравна каса за реанимационни пътеки. Покачим ли нивото на компетентност, ще имаме възможност да сключваме и договори със това звено по Здравна каса така, че то да не е губещо звено. А в момента там ние малко дотираме. Така както дотираме и ТЕЛК, и Спешна помощ.

Можем ли да определим болницата като финансово по-стабилна в последната година?
Не, не бих казал. От март месец болницата няма договор с централата. Тази процедура се затлачи. Сега имаме уверението на новото ръководство, че нещата се движат и очакваме в най-скоро време да подпишем договора.
В последните месеци болницата изкарва по 200 000 лева. Въпросът е, че делегираният бюджет на болницата в момента е 136 000 месечно. Парите, които заработваме над делегирания бюджет, остават да ни се изплащат като надлимитни пари, които обаче не е сигурно дали, кога и как ще бъдат изплатени. До края на месеца предстои свикване на надзорния съвет на Касата и вземане на решение ще се изплащат ли тези пари или ще бъдат отказани. Ние вече сме натрупали над 200 000 лева надлимитни пари, които очакваме да ни бъдат изплатени. В същото време много нарасна обема ни на работа след затваряне на оряховската болница. И голяма част от тези надлимитни пари са всъщност инвестирани пари и труд от страна на болницата, които някога, дай Боже, ще ни бъдат платени.

Интервю за http://www.kozloduy-bg.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *