Кардиолози искат автоматични дефибрилатори на обществени места

rrsrrrrrr-ssssr-rrrrs_98aa6df5df

Председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. Иво Петров предложи,  автоматични дефибрилатори да бъдат поставени на оживени обществени места като училища, авто-, жп- и аерогари, метро и други. Това се случи по време на пресконференция по повод на 29 септември – Световният ден на сърцето, съобщава bTV. 

Според специалиста тези апарати могат да бъдат използвани за оказване на животоспасяваща помощ до идването на специализиран екип. По думите на доц. Петров такава практика има в редица развити държави като САЩ, Япония и западноевропейските страни.

От Дружеството и от БЧК посочиха, че подготвят инициатива за законодателни промени в тази посока, защото в момента единствено лекар има право да прави дефибрилация. Необходимо е да се увеличи броят на служебните лица, които са обучени и на които е разрешено да работят с дефибрилатор – като пожарникари, полицаи, медицински сестри, фелдшери, каза доц. Петров. 

Заместник-генералният директор на БЧК Надежда Тодоровска посочи, има специализирани курсове, които позволяват за два дни да бъде овладяна тази техника.

Световният ден на сърцето се отбелязва от 2000 г. През тази година денят ще премине под мотото „Тръгни по пътя на здравото сърце“. Основен акцент е превенцията на детското и женското здраве. Проявата ще започне на 29 септември от 10.00 ч. в градинката пред Народния театър.

Източник: http://healthy.actualno.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *